Ολοκληρώθηκε η βασική αναστήλωση του κονακίου «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» στον οικισμό Παπακυριαζή (Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης), το οποίο λόγω της παλαιότητας του είχε υποστεί σοβαρές φθορές σε μέρος της σκεπής του και της τοιχοποιίας του.

Η αναστήλωση του κονακίου επιτυγχάνθηκε χάρη στη δωρεά του υποψηφίου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλη Ρόκου, εις μνήμην του εκλιπόντος πατέρα του, Γιώργου Ρόκου.

Μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Το κονάκι είναι ένας οικίσκος ο οποίος λειτουργεί όχι μόνο ως χώρος συγκέντρωσης και προετοιμασίας των αναστενάρηδων, ως φυλάκιο κειμηλίων καθώς εντός του σπιτιού βρίσκονται ιερές εικόνες, αμανέτια, πλούσιο φωτογραφικό υλικό κα αλλά και ως σημείο αναφοράς των αναστενάρηδων.

Το έθιμο της πυροβασίας στον Λαγκαδά προσελκύει κάθε χρόνο επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και διεθνή ειδησεογραφικά μέσα τα οποία καταγράφουν το έθιμο και το φαινόμενο της ακαϊας των αναστενάρηδων.

Να σημειωθεί ότι στον Λαγκαδά υπάρχουν δύο κονάκια αναστεναριών που διατηρούν ζωντανή την παράδοση: αυτό της «Θρακικής Εστίας Λαγκαδά» και αυτό του συλλόγου «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αναστενάρια Λαγκαδά» κ. Σωτήρης Γκαϊτατζής εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Ρόκο, επισημαίνοντας ότι χωρίς την αρωγή του υπήρχε κίνδυνος να ματαιωθεί επ’αόριστον ένα έθιμο με βαθιές ρίζες στον χρόνο, καθώς παρά τις εκκλήσεις δεν υπήρξε ανταπόκριση από την Περιφέρεια ΚΜ και τον Δήμο Λαγκαδά.

Το ευχαριστήριο μήνυμα του ΔΣ τού Συλλόγου «Αναστενάρια Λαγκαδά»

«Η θέληση να βοηθήσουν και η αγάπη των συνανθρώπων μας για τον τόπο τους , όπως είναι η συνέχεια της οικογένειας του αείμνηστου Γιώργου Ρόκου που συμμετέχουν και προσφέρουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι με τις δικές τους δυνάμεις και ικανότητες, ήταν το βασικό μήνυμα που αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά με εμφατικό τρόπο από τους ίδιους.

Ευχαριστούμε θερμά τον Βασίλη Ρόκο, ο οποίος μας βοήθησε σημαντικά στην αναστήλωση πού πραγματοποιήθηκε στο κονάκι τού Συλλόγου Αναστενάρια Λαγκαδά με δωρεά εις την μνήμη τού πατέρα του.

Το ΔΣ τού Συλλόγου «Αναστενάρια Λαγκαδά» με ομόφωνη απόφασης του τοποθέτησε μαρμάρινη πλακέτα στην είσοδο προς τιμή τους όπου αναφέρεται η δωρεά!»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This field is required.

This field is required.