Η ανάγκη για μια νέα πολιτική ιδεολογία αντικατοπτρίζει την ανάγκη για νέες προσεγγίσεις που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής

Ο επικεφαλής της «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» κ. Βασίλης Ρόκος σε πρόσφατο άρθρο του, το οποίο αναρτήθηκε στην διεθνή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ηuffington Post, εμβαθύνει στο φαινόμενο της αυξημένης αποχής των πολιτών – και ιδίως των νέων ατόμων- από την εκλογική κάλπη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη δημιουργίας μίας νέας πολιτικής ιδεολογίας, η οποία μεταξύ άλλων θα αντιστρέψει την υπάρχουσα κατάσταση και θα κινήσει το ενδιαφέρον των πολιτών για τα κοινά αλλά και των πολιτικών προς τις ανάγκες των πολιτών.

«Η αποχή στις εκλογές αντιπροσωπεύει μια δυναμική που εκδηλώνεται όταν οι πολίτες αποφασίζουν να απέχουν από τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία. Αν και η αποχή μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο έκφρασης δυσαρέσκειας ή αποτροπής από την πολιτική συστοιχία, μπορεί επίσης να έχει επικίνδυνες συνέπειες. Όταν οι πολίτες αδιαφορούν ή απομακρύνονται από την εκλογική διαδικασία, μπορεί να αποδυναμωθεί η δημοκρατία και να υπονομευθεί η εκπροσώπηση των πολιτών…

Η παραδοχή ότι τα παραδοσιακά κόμματα δεν εμπνέουν την νέα γενιά να συμμετέχει στις εκλογές, σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχει εξέλιξη στα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει η επιτακτική ανάγκη για την δημιουργία όχι μόνο νέων πολιτικών φορέων αλλά στα πλαίσια της εξέλιξης της κοινωνίας, την δημιουργία μιας νέας πολιτικής ιδεολογίας η οποία θα υπερσκελίζει τις έννοιες “αριστερά – δεξιά” και οι οποίες ανήκουν στον περασμένο αιώνα χωρίς καμία εξέλιξη στα νέα δεδομένα της κοινωνίας.».

Ο κ. Ρόκος μιλά επίσης για τη νέα πολιτική ιδεολογία «τεχνοκράτης με κοινωνικό και πατριωτικό πρόσημο», η οποία παρουσιάστηκε πρώτη φορά όχι μόνο σε πανελλαδικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο από την ομάδα της «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ», στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στην Κεντρική Μακεδονία.

«Η ανάγκη για τη δημιουργία μιας νέας ιδεολογίας αναδύεται από τις συνεχείς αλλαγές και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με ασύλληπτους ρυθμούς, οι κοινωνίες αλλάζουν, οι οικονομίες αναδιαμορφώνονται και οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως π.χ. η κοινωνική/οικονομική ανισότητα αυξάνονται. Οι παραδοσιακές ιδεολογίες και θεωρίες δεν παρέχουν πλέον ολοκληρωμένες απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις και επομένως υπάρχει η ανάγκη για νέες ιδέες και προσεγγίσεις.

Μια νέα ιδεολογία θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, να προωθεί την αειφορία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα, να ενθαρρύνει τη συνεργασία και την κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων και να προάγει την ανθρώπινη ευημερία γενικότερα.

Η σύσταση της νέας ιδεολογίας ”Τεχνοκράτης με Κοινωνικό και Πατριωτικό πρόσημο” εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Ο όρος ”τεχνοκράτης με κοινωνικό και πατριωτικό πρόσημο” αναφέρεται σε έναν τεχνοκράτη ή πολιτικό ηγέτη που διαθέτει ιδέες, πολιτικές ή αξίες που επιδιώκουν την ενίσχυση της κοινωνίας και της πατρίδας του.

Ο τεχνοκράτης είναι ένας άνθρωπος που κατέχει επιστημονικές γνώσεις, τεχνικές ικανότητες ή εμπειρία σε συγκεκριμένους τομείς, όπως οικονομία, τεχνολογία, επιστήμη. Ο τεχνοκράτης χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι η εξουσία και οι αποφάσεις του βασίζονται στην τεχνική του εμπειρία και την αντικειμενική αξιολόγηση των πραγματικών δεδομένων..».

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του κ. Βασίλη Ρόκου στον σύνδεσμο που ακολουθεί

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-apoche-os-prote-dename-stis-ekloyes-senista-kindeno-yia-ten-demokratia_gr_65268642e4b0a32c15c0eb78

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This field is required.

This field is required.