PUNEET VIKRAM SINGH, NATURE AND CONCEPT PHOTOGRAPHER, VIA GETTY IMAGES

Εκτιμάται ότι η Ινδία μέχρι το 2030 θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο. Την ίδια ώρα οι σχέσεις με την Ε.Ε. και την Ελλάδα δυναμώνουν

Η Ινδία είναι πιθανό να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο φέτος.

Η Ινδία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2027, ξεπερνώντας την Ιαπωνία και τη Γερμανία, και να έχει την τρίτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά έως το 2030, χάρη στις παγκόσμιες τάσεις και τις βασικές επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η χώρα στην τεχνολογία και την ενέργεια.

Η Ινδία σκαρφάλωσε έξι βαθμίδες στην 40η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας 2022.

Η Ελβετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Κάτω Χώρες είναι οι πιο καινοτόμες οικονομίες στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας (GII) του WIPO για το 2022, με την Κίνα να βρίσκεται στο κατώφλι των 10 κορυφαίων.

Οι επιδόσεις καινοτομίας της Ινδίας είναι πάνω από το μέσο όρο για την ομάδα ανώτερου μεσαίου εισοδήματος σχεδόν σε κάθε πυλώνα καινοτομίας, με εξαίρεση τις υποδομές, όπου βαθμολογείται κάτω από το μέσο όρο, σε αυτό θα αναφερθούμε παρακάτω στο άρθρο.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να επεκταθεί περαιτέρω όσον αφορά την καινοτομία.

«Η καινοτομία είναι η λέξη-κλειδί σε όλη την Ινδία. Περήφανοι για τους καινοτόμους μας. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και θέλουμε να κλιμακώσουμε ακόμη νεότερα ύψη», ανέφερε ο Μόντι σε tweet.

Η χώρα είναι ήδη η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, έχοντας σημειώσει μέση αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 5,5% την τελευταία δεκαετία. Τώρα, τρεις μεγατάσεις – παγκόσμια μετεγκατάσταση, ψηφιοποίηση και ενεργειακή μετάβαση – θέτουν το σκηνικό για πρωτοφανή οικονομική ανάπτυξη στη χώρα με περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Η Ινδία ήταν στην 46η θέση το 2021 και στην 81η θέση το 2015 ενώ σήμερα έχει αναδειχθεί ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο και αναμένεται να είναι μία από τις τρεις κορυφαίες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο τα επόμενα 10-15 χρόνια, υποστηριζόμενη από την ισχυρή δημοκρατία και τις ισχυρές εταιρικές σχέσεις της.

Οι παράμετροι για τον υπολογισμό του δείκτη περιλαμβάνουν τα «ιδρύματα», το «ανθρώπινο κεφάλαιο και την έρευνα», τις «υποδομές», την «εξειδίκευση της αγοράς», την πολυπλοκότητα των επιχειρήσεων, τα «αποτελέσματα γνώσης και τεχνολογίας» και τη «δημιουργία αποτελεσμάτων».

Η έκδοση GII του 2022 παρακολουθεί τις πιο πρόσφατες παγκόσμιες τάσεις καινοτομίας στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19, επιβραδύνοντας την αύξηση της παραγωγικότητας και άλλες εξελισσόμενες προκλήσεις.

Ο WIPO δήλωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός χωρών χρησιμοποιεί το GII για να αξιολογήσει και να βελτιώσει τα οικοσυστήματα καινοτομίας τους και να χρησιμοποιήσει τον δείκτη ως αναφορά σε οικονομικά σχέδια ή / και πολιτικές.

Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη ήδη στο πρώτο τρίμηνο της χρήσης 2022-23 βοήθησε την Ινδία να ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο για να γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία αφού ανέκαμψε από επαναλαμβανόμενα κύματα πανδημικού σοκ COVID-19.

Το πραγματικό ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2022-23 ήταν περίπου 4% υψηλότερο από το αντίστοιχο 2019-20, υποδεικνύοντας ένα ισχυρό ξεκίνημα για την ανάκαμψη της Ινδίας από την πανδημία. Δεδομένης της απελευθέρωσης της συσσωρευμένης ζήτησης και της ευρείας εμβολιαστικής κάλυψης, ο τομέας των υπηρεσιών έντασης επαφών ήταν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης την περίοδο 2022-2023.

Η αύξηση της απασχόλησης και η σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, υποστηριζόμενες από την αύξηση του καταναλωτικού κλίματος, θα συνεχίζουν να στηρίζουν την αύξηση του ΑΕΠ τους επόμενους μήνες του νέου έτους 2023.

Οι δοκιμασίες και ο μετασχηματισμός της οικονομίας της Ινδίας έχουν μια επική ποιότητα, που θυμίζει την Αμερική του 19ου αιώνα. Δημιουργείται μια τεράστια εθνική αγορά, η οποία επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν από οικονομίες κλίμακας. Η εσωτερική μετανάστευση μετατοπίζει δεκάδες εκατομμύρια απελπιστικά φτωχούς ανθρώπους· μια θρασύτατη νέα καταναλωτική τάξη πολλαπλασιάζεται και οι αυτοκρατορίες χτίζονται πάνω στις νέες τεχνολογίες. Οι μεγιστάνες που εξαπολύουν τεράστιες επενδύσεις.

 

Το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας ανήκει στην Ινδία

Η Ινδία σημείωσε ετήσια αύξηση 6,3% για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, οριακά υψηλότερη από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters για 6,2%. Πριν από αυτό, η Ινδία κατέγραψε επέκταση 13,5% για τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενισχυμένη από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση στον τομέα των υπηρεσιών της χώρας.

Ηδη για το 2021 χώρα σημείωσε αύξηση ρεκόρ 20,1% σε ετήσια βάση ακόμα από τους τρεις μήνες από τον Μάϊο έως τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Οι μελλοντικές κεφαλαιουχικές δαπάνες της κυβέρνησης στην οικονομία αναμένεται να υποστηριχθούν από παράγοντες όπως η αύξηση της φορολογίας, το εξορθολογισμένο φορολογικό σύστημα με χαμηλούς συντελεστές, η ενδελεχής αξιολόγηση και εξορθολογισμός της τιμολογιακής δομής και η ψηφιοποίηση της φορολογικής δήλωσης.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η Ινδία υστερεί σε έργα υποδομής με την κυβέρνηση να έχει πάρει σοβαρά υπόψιν της αυτή την κατάσταση οπότε μεσοπρόθεσμα οι αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες για έργα υποδομής και δημιουργίας περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να αυξήσουν τους πολλαπλασιαστές ανάπτυξης και με την αναβίωση των μουσώνων και της σποράς του Χαρίφ, η γεωργία αποκτά επίσης δυναμική.

Ο τομέας των υπηρεσιών που βασίζονται στις επαφές έχει επιδείξει σε μεγάλο βαθμό υπόσχεση να τονώσει την ανάπτυξη απελευθερώνοντας τη συσσωρευμένη ζήτηση κατά την περίοδο Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2022. Η επιτυχία του τομέα αποτυπώνεται από μια σειρά HFI (Δείκτες Υψηλής Συχνότητας) που έχουν καλές επιδόσεις, υποδεικνύοντας την αρχή μιας επιστροφής.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley σε έρευνα που δημοσιεύεται στις 08/11/2023 «Πιστεύουμε ότι η Ινδία πρόκειται να ξεπεράσει την Ιαπωνία και τη Γερμανία για να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2027 και θα έχει την τρίτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας», λέει ο Ridham Desai, Επικεφαλής Στρατηγικής Μετοχών της Morgan Stanley για την Ινδία. «Κατά συνέπεια, η Ινδία κερδίζει δύναμη στην παγκόσμια τάξη και κατά τη γνώμη μας αυτές οι ιδιοσυγκρασιακές αλλαγές συνεπάγονται μια αλλαγή μια φορά σε μια γενιά και μια ευκαιρία για επενδυτές και εταιρείες».

Συνολικά, το ΑΕΠ της Ινδίας θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί από 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σήμερα για να ξεπεράσει τα 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2031. Το μερίδιό της στις παγκόσμιες εξαγωγές θα μπορούσε επίσης να διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ το Χρηματιστήριο της Βομβάης θα μπορούσε να προσφέρει ετήσια ανάπτυξη 11%, φθάνοντας σε κεφαλαιοποίηση αγοράς 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη δεκαετία.

Τείνει να εξελιχθεί σε έναν κόμβο που βασίζεται περισσότερο στις εξαγωγές

Η Ινδία είναι κυρίως μια οικονομία που βασίζεται στην εγχώρια ζήτηση, με την κατανάλωση και τις επενδύσεις να συμβάλλουν στο 70% της οικονομικής δραστηριότητας. Με τη βελτίωση του οικονομικού σεναρίου και την ινδική οικονομία να ανακάμπτει από το σοκ της πανδημίας Covid-19, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές επενδύσεις και εξελίξεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ινδία πρέπει να συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στη μείωση των ανισοτήτων, θέτοντας παράλληλα σε εφαρμογή πολιτικές προσανατολισμένες στην ανάπτυξη για την τόνωση της οικονομίας. Υπό το πρίσμα αυτό, υπήρξαν ορισμένες εξελίξεις που έλαβαν χώρα στο πρόσφατο παρελθόν.

Για τους παραπάνω λόγους υπάρχει σαφής εστίαση από την κυβέρνηση της Ινδίας να γίνει κόμβος για ξένους επενδυτές καθώς και κατασκευαστική δύναμη και το κύριο όχημα για να γίνει αυτό είναι μέσω του Προγράμματος Κινήτρων που Συνδέονται με την Παραγωγή για την ενίσχυση της μεταποίησης και των εξαγωγών, σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P.

Το λεγόμενο PLIS, το οποίο εισήχθη το 2020, προσφέρει κίνητρα τόσο σε εγχώριους όσο και σε ξένους επενδυτές με τη μορφή φορολογικών εκπτώσεων και εκκαθαρίσεων αδειών, μεταξύ άλλων κινήτρων.

«Είναι πολύ πιθανό ότι η κυβέρνηση βασίζεται στο PLIS ως εργαλείο για να κάνει την ινδική οικονομία πιο προσανατολισμένη στις εξαγωγές και πιο διασυνδεδεμένη στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού», έγραψαν οι αναλυτές της S&P.

Η Ινδία συμμαχεί με την Ευρώπη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Ινδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τη γεωπολιτική αναταραχή που προκύπτει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αν και αυτή η κρίση τις έχει ωθήσει να αποκλίνουν ευρέως στις πολιτικές τους όσον αφορά τις εισαγωγές ρωσικών πόρων, σίγουρα υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη συνεργασία: και οι δύο περιοχές είναι καθαροί εισαγωγείς ορυκτών καυσίμων και αντιμετωπίζουν πολλές κοινές προκλήσεις.

Ο Joseph Dellatte, ο ερευνητής του Ινστιτούτου Montaigne έδωσε τους εξής προβληματισμούς ” Πριν από την COP27, τι θα κάνουν η Ινδία και η Ευρώπη για να προσαρμόσουν τα σχέδια μετάβασής τους στη νέα γεωπολιτική κατάσταση; Ποιος είναι ο δρόμος για την τόσο αναγκαία ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ινδίας; ”

Η ΕΕ, εκτός από τα εθνικά σχέδια, έχει εφαρμόσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το σχέδιο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές «Fit-for-55», τα οποία από κοινού στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών κατά 55 % έως το 2030 (βάση 1990). Το σχέδιο αυτό καλύπτει την απαλλαγή ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές και περιλαμβάνει τη φορολόγηση της ενέργειας, την απαλλαγή της βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές και, κυρίως, τη θέσπιση ενός μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM). Η ΕΕ και η Ινδία θεωρούν αυτή τη διμερή εταιρική σχέση στον τομέα της κλιματικής αλλαγής ως μία από τις σημαντικότερες που πρέπει να αναπτυχθούν.

Χρηματοδότηση μέτρων για το κλίμα

Στην COP26, ο πρωθυπουργός Μόντι ζήτησε επίσης πρόσθετη χρηματοδότηση για το κλίμα ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ πριν από το 2030 για να βοηθήσει την ενεργειακή μετάβαση της Ινδίας αλλά και να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή. Αυτή η έκκληση αποτελεί ορόσημο στην παγκόσμια πολιτική για το κλίμα και τονίζει τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε επί του παρόντος: η χρηματοδότηση για το κλίμα είναι ανεπαρκής, ιδίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η χρηματοδότηση για το κλίμα θα αποτελέσει βασικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων στην COP27, ιδίως για την προσαρμογή. Η ενεργοποίηση της χρηματοδότησης για το κλίμα, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο, είναι καίριας σημασίας για την Ινδία και κεντρικής σημασίας για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Ινδίας.

Μετά από περισσότερα από οκτώ χρόνια στάσιμων διαπραγματεύσεων για μια συνολική εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ινδίας, οι δυο τους πρόκειται να επανεκκινήσουν επίσημα τις συνομιλίες από τα μέσα Ιουνίου, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας προτού και οι δύο προσέλθουν στις κάλπες το 2024.

Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για 18 κεφάλαια μιας μελλοντικής συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, ένα κείμενο σχετικά με επενδυτικά ζητήματα και ένα σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις πρόκειται να ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορίου της Ινδίας.

«Και οι δύο πλευρές ήλπιζαν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία πριν από το 2024. Το σύμφωνο θα ανοίξει το δρόμο για την Ινδία να δώσει ώθηση στο εμπόριο με το μπλοκ των 27 εθνών της ΕΕ, με την επιφύλαξη της επικύρωσης και από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»,ανέφερε η δήλωση.

Οικονομική συνεργασία Ευρώπης με Ινδία

Σύμφωνα με την BusinessEurope, η μείωση των δασμών αλλά και η ρυθμιστική συνεργασία είναι ουσιαστικής σημασίας για τη λειτουργία της συμφωνίας, για παράδειγμα όσον αφορά την προστασία των δεδομένων, τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά πρότυπα, καθώς και την αμοιβαία αναγνώριση των προτύπων.

Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θέλουν να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες συμβάσεις στην Ινδία.

Για την Ινδία, εν τω μεταξύ, η δυνατότητα εξαγωγής υπηρεσιών πληροφορικής και γεωργικών προϊόντων, αλλά και η ασφαλής πρόσβαση για τα βιομηχανικά προϊόντα της είναι σημαντικά, ορισμένα από τα οποία έχουν επηρεαστεί από τους κανονισμούς και τα πρότυπα της ΕΕ.

Σχέσεις Ινδίας - Ελλάδας

H Leekhi έκανε μια αρκετά σημαντική πρόταση και κάλεσε την Ελλάδα και την Ινδία να συνεργαστούν στενά στο πλαίσιο της UNESCO για την προώθηση και διατήρηση της κοινής υλικής και άυλης κληρονομιάς.

H Ινδός υπουργός Εξωτερικών και Πολιτισμού Meenakshi Leekhi, ο οποίος ήταν ο κύριος προσκεκλημένος του συνεδρίου και της έκθεσης και το εγκαινίασε, δήλωσε ότι από την πλευρά της Ινδίας, η Ελλάδα δεν θεωρήθηκε ποτέ χώρα της Δύσης αλλά γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αναφέρθηκε επίσης στην ινδοελληνική Βακτριανή που βρισκόταν ακριβώς στην άκρη όπου η Ινδία συνάντησε άλλους πολιτισμούς και τόνισε ότι οι δύο πολιτισμοί συνδέονταν και βρίσκονταν σε επαφή ακόμη και δύο αιώνες πριν από την άφιξη του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία.

Στη βάση των αρχαίων δεσμών μας στην ανταλλαγή ιδεών, γνώσεων και φιλοσοφίας πρέπει να οικοδομηθεί η σημερινή σχέση Μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας. Με την Ινδία να αναδεικνύεται σε Μεγάλη Δύναμη στην παγκόσμια σκηνή και την Ελλάδα να έχει τις πιο τρομερές στρατιωτικές και συναρπαστικές οικονομικές προοπτικές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι καιρός να ανθίσουν οι ινδο-ελληνικές σχέσεις.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την ελληνο-ινδική φιλία «εξαιρετική, με τις σχέσεις να είναι πολύπλευρες, αρμονικές και θερμές, καθώς οι δύο λαοί συνδέονται με στενούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας συνεργασίας και εκπροσωπούν αρχαίους πολιτισμούς».

Αναπροσαρμόζοντας την εστίαση της Ελλάδας προς την Ανατολή και όχι αποκλειστικά προς τη Δύση, η Ινδία έχει γίνει ένας σημαντικός εταίρος για την Αθήνα. Μάλιστα, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ αναγνώρισε αυτή την πραγματικότητα σε δήλωσή του τον Σεπτέμβριο του 2020, τονίζοντας ότι η χώρα του θεωρεί την Ελλάδα «στρατηγικό εταίρο» με τον οποίο έχει «μακροχρόνια φιλία».

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί την Αθήνα τον Νοέμβριο του 21. Η επίσκεψη δυστυχώς καθυστέρησε λόγω ενός δεύτερου κύματος COVID-19 που έπληξε την Ελλάδα. Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Jaishankar πραγματοποίησαν μια διαδικτυακή συνάντηση στις 29 Οκτωβρίου, όπου συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό και τεχνολογικό τομέα. Η συνάντηση, ανέφεραν ελληνικές διπλωματικές πηγές, αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Ελλάδας να προωθήσει γόνιμες σχέσεις με ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Ινδία.

Σύσσωμος ο ελληνικός κόσμος στρέφεται προς την ίδια κατεύθυνση με τον Νίκο Δένδια και την κυβέρνηση.

«Οι Έλληνες πολίτες τρέφουν μεγάλο σεβασμό για τον Γκάντι (Μαχάτμα Γκάντι), καθώς ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές της δημοκρατίας, μιας ελληνικής θεωρίας», δήλωσε ο κ. Χρυσουλάκης.

Ωστόσο, ίσως ήταν ο πρόεδρος Ram Nath Kovind στο Twitter που περιέγραψε με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ιστορική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας.

Οι πολιτισμοί μας επέζησαν από τη δοκιμασία των εποχών που άλλοι μπήκαν μόνιμα στις σελίδες της ιστορίας, όπως οι Βαβυλώνιοι. Αλλά παρά αυτά τα χιλιάδες χρόνια ιστορίας, η Ελλάδα και η Ινδία δεν έχουν φτάσει ακόμα στις δόξες των αρχαίων προγόνων τους λόγω αιώνων ξένων εισβολών και αποικιοκρατίας που είδαν ανείπωτα πλούτη να εγκαταλείπουν τις ακτές της ινδικής υποηπείρου και της ελληνικής χερσονήσου στα θησαυροφυλάκια των ξένων κατακτητών.

Η συνεργασία μεταξύ Ινδίας και Ελλάδος ευνοεί και την Ινδία

Η Ελλάδα εκτός απο την γεωστρατηγική της θέση αλλά και τους κοινούς αντιπάλους πού έχει με την Ινδία, Πακιστάν για τους ινδούς και Τουρκία για την Ελλάδα, είναι αναγνωρισμένο πως μπορεί να βελτιώσει την ινδική ναυτοσύνη – στρατιωτική και εμπορική – καθώς και τις δεξιότητες των πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, η Ινδία μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα τη δική της τεχνογνωσία στον κλάδο της τεχνολογίας.

Τους τελευταίους μήνες, η SpaceX του Έλον Μασκ, η Microsoft και πολλές άλλες ξένες τεχνολογικές εταιρείες αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα για να επωφεληθούν από μια οικονομία που ξυπνά μετά από περισσότερο από μια δεκαετία λιτότητας. Ίσως ινδικές εταιρείες όπως η HCL θα πρέπει να εξετάσουν τη γενναία κίνηση της επέκτασης στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω της Ελλάδας.

Στην πραγματικότητα, οι ευκαιρίες για οικονομική και τεχνολογική συνεργασία είναι ατελείωτες και για χώρα η οποία τείνει να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2027, ξεπερνώντας την Ιαπωνία και τη Γερμανία, και να έχει την τρίτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά έως το 2030 με πληθυσμό που ξεπερνάει το ένα δις, μια ισχυρή συνεργασία σε όλους τους τομείς με την Ελλάδα θα μπορούσε να φέρει την χώρα μας σε τεράστια τροχιά ανάπτυξης και ήδη η κυβέρνηση φαίνεται να λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση.