«SOS των αστυνομικών για την μεταστέγαση του ΤΣΦ Παιονίας στον σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης »

Με αντιπροσώπους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κιλκίς συναντήθηκε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βασίλης Ρόκος, μετά το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με την μεταστέγαση του ΤΣΦ Παιονίας  σε κτήριο του σιδηροδρομικού σταθμού της Ειδομένης.

Οι αστυνομικοί υπάλληλοι που υπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης του Κιλκίς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η πραγματοποίηση αυτής της μη αναγκαίας μεταστέγασης της υπηρεσίας στην Ειδομένη.

Συγκεκριμένα:

1) Τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η σωματική υγεία των εργαζομένων από την έκθεσή τους στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται στην γύρω περιοχή από τα καλώδια υψηλής τάσης του ΟΣΕ . Έρευνες της ΕΕ και άρθρα σε διεθνή ογκολογικά περιοδικά  έχουν αποδείξει ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις παρατηρούνται γενετικές μεταλλάξεις,  καρκίνοι κα.

2) Η καθημερινή διαχείριση μεγάλου όγκου αλλοδαπών απαιτεί κτηριακές εγκαταστάσεις με μεγάλο και περιφραγμένο προαύλιο χώρο υποδοχής. Αυτή η αναγκαία προϋπόθεση σωστής λειτουργίας της υπηρεσίας, ενώ πληρείται στα αντίστοιχα τμήματα των Ευζώνων και της Ειδομένης, δεν πληρείται στο κτήριο του σιδηροδρομικού σταθμού της Ειδομένης.

3) Η έλλειψη προαύλιο χώρου υποδοχής μεταφράζεται πως η διαχείριση των αλλοδαπών θα πρέπει να γίνεται έμπροσθεν του σιδηροδρομικού σταθμού, όπου καθημερινά διέρχονται εκατοντάδες πολίτες λόγω των επιβατικών και εμπορικών αμαξοστοιχιών. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για τους πολίτες και αποτελεί εμπόδιο στην εκπλήρωση των αστυνομικών καθηκόντων.

4) Το κτήριο στους Ευζώνους υπερέχει γεωγραφικά και χιλιομετρικά για την ορθή και άμεση εκτέλεση των αστυνομικών καθηκόντων, σε αντίθεση με αυτό της Ειδομένης.

5) Στο παρελθόν, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης, έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα όπου διερχόμενοι αλλοδαποί έχουν τραυματιστεί, ακρωτηριαστεί ή και έχουν χάσει την ζωή τους από ηλεκτροπληξία.

6) Αντιπροτείνεται η μεταστέγαση στο ήδη ανακαινισμένο κτήριο των Ευζώνων το οποίο πληρεί όλες τις προϋποθέσεις. Όπως προτείνουν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, με αυτό τρόπο, τα χρήματα που προορίζονται για την ανακαίνιση του κτηρίου στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης, μπορούν να δοθούν για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

 

Ο κ. Βασίλης Ρόκος λαμβάνοντας σοβαρά τις εκκλήσεις των αστυνομικών δήλωσε τα ακόλουθα:

«Πραγματικά πρέπει να αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία 3 δημόσιες υπηρεσίες με εντελώς διαφορετικό αντικείμενο εργασίας (αστυνομικής και μη αστυνομικής φύσεως) να συστεγαστούν σε ένα κτήριο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τις σιδηροδρομικές γραμμές. Πώς είναι δυνατό να συστεγαστούν ο ΟΣΕ και το Τελωνείο με το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης, όταν τίθενται θέματα δημόσιας ασφάλειας των πολιτών, των εργαζομένων αλλά και των κρατούντων αλλοδαπών?

Τί θα συμβεί στον επιβατικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης, αν ό μη γένοιτο, δημιουργηθεί ένα επεισόδιο που απαιτεί άμεση επέμβαση και το σημείο είναι γεμάτο από πολίτες?

Πέραν τούτο, τα στοιχεία που προκύπτουν από τις επίσημες επιστημονικές έρευνες για τις επιπτώσεις των ραδιοσυχνοτήτων στην υγεία των υπαλλήλων αστυνομικών είναι τόσο σοκαριστικά, που θα έπρεπε ήδη να έχει αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την εν λόγω μεταστέγαση.

Επίσης τίθεται και ένα έτερο μεγάλο ερώτημα που αφορά τις δαπάνες δημοσίου χρήματος. Πού ακριβώς κατέληξε η εγκριθείσα δαπάνη των 800.000 ευρώ του 2008 για την ανακαίνιση του σιδηροδρομικού σταθμού της Ειδομένης και πρέπει τώρα οι φορολογούμενοι πολίτες να πληρώσουν εκ νέου για την ανακαίνιση του συγκεκριμένου κτηρίου?

Σε μία χρονική στιγμή όπου οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται διαρκώς, οι υπεύθυνοι και οι αρμόδιες ανώτερες αρχές οφείλουν να λάβουν σοβαρά το αίτημα των αστυνομικών για ακύρωση της μεταστέγασης του ΤΣΦ Παιονίας, σε ένα κτήριο που όχι μόνο δεν πληρεί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις αλλά και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων, των πολιτών αλλά και των αλλοδαπών.

Ως ανεξάρτητος υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας καλώ την Διεύθυνση του Κιλκίς, την Περιφέρεια, το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να επιληφθούν άμεσα του αιτήματος των αστυνομικών υπαλλήλων.»

Σοκάρουν τα στοιχεία έρευνας για τις επιπτώσεις στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

1) Ανεξάρτητοι διεθνείς φορείς όπως η BIOINITIAVIE θέτoυν το όριο έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κάτω από 0.001mW/m2 , η EUROPAEM EMF κάτω από 0.01mW/m2 , το ινστιτούτο FUR BAUBIOLOGIE ισχυρίζεται ότι τα όρια από 0.01 έως 1mW/m2 είναι ήδη υψηλά .

2) Το ανατολικό μπλοκ έχει αυστηρά όρια για τους εργαζόμενους και το ευρύ κοινό, με βάση τις θερμικές αλλά και μη θερμικές βιολογικές επιδράσεις. Το όριο για το ευρύ κοινό ήταν 10

mW/m2 για το εύρος ραδιοσυχνοτήτων 0,3–300 GHz . Μετά το 1989, το όριο αυξήθηκε στα 50 mW/m2 σε ορισμένες μόνο ανατολικές χώρες .

3) Στην ΕΕ, τα ανώτατα όρια έκθεσης για το ευρύ κοινό έγιναν δεκτά ήδη από το 1999 με τη

Σύσταση 1999/519/ΕΚ στα 10.000 mW/m2 για συχνότητες 2–300 GHz. Το μέγιστο όριο έκθεσης για τους εργαζόμενους στην ΕΕ των 50.000 mW/m2 έγινε αποδεκτό το 2004 και παρέμεινε το ίδιο στην τρέχουσα ισχύουσα οδηγία 2013/35/ΕΕ την οποία υιοθέτει και η χώρα μας.

Κατόπιν των προεκτεθέντων παραθέτουμε μελέτη ‘’φωτιά’’ έτους 2016 του Διεθνούς περιοδικού Ογκολογίας την οποία υπογράφουν έγκριτοι επιστήμονες με τίτλο : Ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Στοκχόλμης στη Σουηδία και ορισμένες ιατρικές πτυχές σχετικά με την έκθεση του κοινού σε πεδία ραδιοσυχνοτήτων . ( Σύνδεσμος στο διαδίκτυο : https://www.spandidos-publications.com/10.3892/ijo.2016.3657 ) , από την οποία κρατάμε τα εξής ( μεταφρασμένα ) :

1) Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Στοκχόλμης στη Σουηδία διερευνήθηκε για έκθεση σε δημόσια ραδιοσυχνότητα (RF). Το εκθεσόμετρο EME Spy 200 χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή των δεδομένων έκθεσης σε ραδιοσυχνότητες σε όλο τον σιδηροδρομικό σταθμό. Το εκθεσόμετρο καλύπτει 20 διαφορετικές ζώνες ραδιοσυχνοτήτων από 88 έως 5.850 MHz.

Συνολικά καταγράφηκαν 1.669 σημεία δεδομένων. Η διάμεση τιμή για τη συνολική έκθεση ήταν 921 μW/m2 (ή 0,092 μW/cm2· 1 μW/m2=0,0001 μW/cm2) με ορισμένες ακραίες τιμές άνω των 95.544 μW/m2 (6 V/m, ανώτερο όριο ανίχνευσης). Το μέσο επίπεδο συνολικής ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων κυμαινόταν μεταξύ 2.817 και 4.891 μW/m2 για κάθε γύρο περπατήματος. Ελήφθησαν υψηλές μέσες μετρήσεις για κατερχόμενη ζεύξη GSM + UMTS 900 που κυμαίνονται μεταξύ 1.165 και 2.075 μW/m2. Υψηλά επίπεδα επιτεύχθηκαν επίσης για την κατερχόμενη ζεύξη UMTS 2100. 442 έως 1.632 μW/m2. Επίσης, το LTE 800 downlink, το GSM 1800 downlink και το LTE 2600 downlink ήταν στο υψηλότερο εύρος μετρήσεων.

Εντοπίστηκαν θερμά σημεία, για παράδειγμα κοντά σε έναν επίτοιχο σταθμό βάσης που αποδίδει πάνω από 95.544 μW/m2 και συνεπώς υπερβαίνει το όριο ανίχνευσης του εκθετηρίου. Σχεδόν όλα τα συνολικά μετρούμενα επίπεδα ήταν πάνω από το προληπτικό επίπεδο στόχο των 3-6 μW/m2 όπως προτάθηκε από την Ομάδα Εργασίας BioInitiative το 2012. Αυτό το επίπεδο στόχος ήταν το ένα δέκατο του επιστημονικού σημείου αναφοράς παρέχοντας ένα περιθώριο ασφαλείας είτε για παιδιά είτε συνθήκες χρόνιας έκθεσης. Συγκρίνουμε τα επίπεδα έκθεσης σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων που προσδιορίζονται στην παρούσα μελέτη με δημοσιευμένα επιστημονικά αποτελέσματα που αναφέρουν

αρνητικές βιολογικές επιπτώσεις και βλάβες στην υγεία σε επίπεδα ισοδύναμα ή χαμηλότερα από αυτά που μετρήθηκαν σε αυτό το έργο του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Στοκχόλμης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα επίπεδα ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων δίνουν παροδική έκθεση, καθώς οι άνθρωποι διέρχονται γενικά από τις περιοχές που ελέγχονται, εκτός από υποσύνολα ατόμων που βρίσκονται εκεί για ώρες κάθε μέρα εργασίας.

2) Συμπερασματικά, ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογήσει την έκθεση σε

ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων σε δημόσιο χώρο στη Σουηδία που επισκέπτονται καθημερινά πολλά άτομα. Συγκρίνουμε τα αποτελέσματά μας με μη θερμικές επιδράσεις σε

εργαστηριακές έρευνες και επίσης συζητάμε αποτελέσματα σε μελέτες σε ζώα σχετικά με τον κίνδυνο καρκινογένεσης. Σε επιδημιολογικές μελέτες έχει βρεθεί αυξημένος κίνδυνος γλοιώματος και ακουστικού νευρώματος σε άτομα που εκτίθενται σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων από ασύρματα τηλέφωνα. Σε μελέτες σε ζώα η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων έχει αποδειχθεί ότι προάγει όγκους αλλά προκαλεί επίσης γλοίωμα και ακουστικό νεύρωμα. Υπάρχουν επίσης μηχανιστικές μελέτες, όπως οξειδωτικές επιδράσεις από χαμηλής έντασης ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων. Ζητούμε την αναβάθμιση του καρκινογόνου δυναμικού στην ομάδα IARC 1, ο παράγοντας προκαλεί καρκίνο στους ανθρώπους.

Σε αυτή τη μελέτη, οι μετρήσεις έκθεσης της ζώνης σε πραγματικό χρόνο σε δημόσιο χώρο έδειξαν συγκριτικά υψηλή έκθεση από όλες τις ζώνες κινητής τηλεφωνίας και δικτύωσης. Οι υψηλότεροι συνεισφέροντες στην έκθεση ήταν οι συχνότητες λήψης από τους σταθμούς βάσης στις ζώνες GSM+UMTS 900, UMTS 2100, LTE800, LTE 2600 και GSM 1800. Ωστόσο, αυτά τα επίπεδα έκθεσης σε ραδιοσυχνότητες σε αυτήν τη μελέτη είναι παροδικά, καθώς οι άνθρωποι διέρχονται γενικά από τις περιοχές που ελέγχονται, εκτός από υποσύνολα ατόμων, π.χ. προσωπικό ασφαλείας και αστυνομίας, εργαζόμενοι σε καφετέριες, εργαζόμενοι σε καταστήματα, θυρωροί, άτομα γκισέ πληροφοριών, που βρίσκονται εκεί. για ώρες κάθε μέρα εργασίας.

Λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών και της εξέλιξης της ασύρματης υποδομής, είναι επιτακτική η μέτρηση της έκθεσης του κοινού. Οι ετήσιες μετρήσεις παρακολούθησης θα επέτρεπαν μια επισκόπηση του προϋπολογισμού έκθεσης του κοινού, καθώς στις μέρες μας πραγματοποιείται ταχεία ανάπτυξη νέων πηγών ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων. Οι πληροφορίες που λαμβάνονται από τις μελέτες έκθεσης επιτρέπουν την αξιολόγηση της έκθεσης του κοινού στην ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων σήμερα και τα επόμενα χρόνια, όταν μελλοντικές επιδημιολογικές μελέτες αναζητούν πληροφορίες για την αξιολόγηση των ιστορικών επιπέδων έκθεσης στα οποία εκτίθεται συνήθως το κοινό. Δυστυχώς, μελέτες για τον ανθρώπινο κίνδυνο από τη μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων που βασίζονται στην προσωπική παρακολούθηση της έκθεσης δεν υπάρχουν από όσο γνωρίζουμε. Δεδομένης της έλλειψης καλών ιστορικών πληροφοριών για την έκθεση σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων μέχρι σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη να καταβληθούν καλύτερες προσπάθειες για την περιοδική συλλογή εκθέσεων ραδιοσυχνοτήτων στην καθημερινή ζωή για χρήση σε επιδημιολογικές μελέτες καρκίνου καθώς και νευρολογικών ασθενειών και άλλων αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία που αποδίδονται σε εκθέσεις σε ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This field is required.

This field is required.