Β.Ρόκος: «27 χρόνια από την τραγική απώλεια των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, οι ένοχοι παραμένουν ατιμώρητοι»

Αγαπητοί συμπολίτες,

 

Αυτές τις ημέρες οφείλουμε να τιμήσουμε τη μνήμη των δολοφονημένων Κύπριων αδερφών μας, Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, καθώς έχουν περάσει 27 χρόνια από την τραγική τους απώλεια. Ακόμη και μετά από τόσα χρόνια, οι ένοχοι παραμένουν ατιμώρητοι.

Τον Αύγουστο του 1996, οι καρδιές μας συνετρίβησαν καθώς δύο νέοι ήρωες ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμού Σολωμού δολοφονήθηκαν μπροστά στα χιλιάδες μάτια των Κυπρίων, Ελλήνων και ξένων πολιτών από τουρκικές δυνάμεις. Αυτές οι απάνθρωπες πράξεις δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχαστούν.

Την 11η Αυγούστου του 1996, ο Τάσος Ισαάκ βρισκόταν στο οδόφραγμα της Δερύνειας, συμμετέχοντας σε ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας για την Κατοχή στην Κύπρο. Εκεί, προσπαθούσε να υπερασπιστεί έναν φίλο του που δέχονταν επίθεση από τον τουρκικό όχλο. Ο Τάσος Ισαάκ, με γενναιότητα και αλτρουισμό, επιδίωξε να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του. Ωστόσο, μέσα σε αυτήν τη φονική σύγκρουση, στην οποία συμμετείχαν επίλεκτοι Τούρκοι στρατιωτικοί και μέλη της οργάνωσης “Γκρίζοι Λύκοι”, ο Τάσος Ισαάκ δολοφονήθηκε με βάναυσο τρόπο.

Την 14 Αυγούστου του 1996, ο Σολωμός Σολωμού βρισκόμενος στο οδόφραγμα της Δερύνειας έπεσε νεκρός από τα κατά εντολή πυρά του ψευδοκράτους, όταν προσπάθησε να κατεβάσει την σημαία από τον ιστό.

Από την εκείνη στιγμή και μετά, οι οικογένειές τους, οι φίλοι τους και οι συμπατριώτες τους αγωνίζονται για δικαιοσύνη και αλήθεια. Παρά τις προσπάθειες και τις εκκλήσεις για διεθνή πίεση και ανεξάρτητη έρευνα, οι ένοχοι των δολοφονιών παραμένουν ατιμώρητοι.

Αγαπητοί συμπολίτες, σήμερα θέλω να δηλώσω με σθένος και αποφασιστικότητα ότι η μνήμη των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού θα είναι πάντα ζωντανή μέσα στις καρδιές μας. Οι ήρωες αυτοί θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, και εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα τους.

Ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, δεσμεύομαι να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη τόσο των Ισαάκ και Σολωμού, όσο και όλων των δολοφονημένων Κυπρίων και να αγωνιστούμε για τη δικαιοσύνη και την αναγνώριση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν.

Θα επενδύσουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που θα αναδείξουν τη σημασία της ιστορικής μνήμης και της ανάγκης για αλήθεια και δικαιοσύνη,
ώστε οι νέες γενιές να μάθουν για την τραγωδία αυτή και να αναλάβουν τον ρόλο της προώθησης της δικαιοσύνης και της ειρήνης.

Τέλος, θα εργαστούμε στην κατεύθυνση για τη δημιουργία ενός μνημείου ή μνημειακού χώρου που θα αποτελέσει μόνιμη αναμνηστική σημαία που θα δικαιώνει τον αγώνα τους.

Με εκτίμηση,
Βασίλης Ρόκος
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This field is required.

This field is required.